Hotspot: Baut

*BAUT is een pop-up restaurant wat jaarlijks van locatie veranderd. Kijk op de site van baut voor de huidige locatie en menu

 

Toen ik in 2013 in het Parool een recensie van Johannes van Dam las over het restaurant Baut, waar hij maar liefst een 10- aan gaf, dacht ik meteen daar wil ik heen! Een jaar later ben ik dan eindelijk geweest voor mijn 28ste verjaardag. Baut is een tijdelijk restaurant in een van de oude krant-gebouwen bij de Wibbautstraat in Amsterdam. Tijdelijk want het restaurant is namelijk maar voor twee jaar geopend met als eind datum 31 december 2014.

Gelegen aan de Wibautstraat heeft Baut misschien niet de meest ideale locatie voor een hotspot toch moet je wel op tijd reserveren wil je er dineren. Het restaurant zit namelijk elke avond vol. Het is ook niet zo gek, met alle lovende kritiek die het restaurant krijgt.

Baut - Amsterdam

Baut - Keuken

Bij Baut kun je ontbijten, lunchen, dineren of gewoon een drankje doen aan de bar of zomers op hun gigantische terras. Zelf ben ik er gaan dineren met mijn vriend voor mijn verjaardag.

Het restaurant zit in een van de oude kranten gebouwen aan de Wibautstraat van buiten af ziet het er niet uit als een restaurant waar je heerlijk gaat dineren. Binnen echter zie je aan de gedekte tafels dat Baut waarschijnlijk meer te bieden heeft dan wat het lijkt. Er hangt een onwijs relaxte en informele sfeer, maar als je naar je tafel wordt gebracht zie je al meteen aan de gedekte tafel en merk je aan de bediening ze weten wat ze hier aan het doen zijn.

Baut - Menu

Menu*

Bij Baut willen ze dat je geniet van het heerlijke eten wat zij allemaal aan te bieden. Het menu is opgebouwd uit vier wereld keukens: Frankrijk, Italië, Azië en Nederland. Moeilijk kiezen! Daar hebben zij wat op bedacht. De gerechten zijn namelijk van formaat te omschrijven tussen voor en hoofd gerechten. Hierdoor kun je per persoon zo’n twee a drie gerechten kiezen. Als nog is dan de keuze reuze moeilijk maar kiezen je tafel genoten wat anders dan kun je natuurlijk altijd van elkaars bord wat mee prikken. Weet je het echt niet dan kun je je laten verrassen met het ‘Beste van Baut’ menu wat uit 3 of 4 gangen bestaat en de keuken zelf bepaald wat jij krijgt.

Wij besloten ieder twee gerechten te bestellen van de diverse keukens.
Frankrijk: Steak tartaar ossenhaas met crostini, ei en baconmayonaise
Italië: Risotto funghi met kabeljauwrug en beurre noisette
Azië: Rode Curry met biologische kipfilet, bamboe, koriander, paprika, amandel en paksoi
Nederland: Kalfs entrecote met pompoencrème, cantharellen en truffeljus
Daarbij hadden we nog verse friet besteld en brood met truffelcrème. Voor de truffelcrème alleen zou ik al eens terug gaan naar het restaurant!

Baut - Frankrijk

Baut - Azie
Baut - Italie

Baut - Nederland

We kregen de gerechten in twee gangen geserveerd eerst de Franse en Italiaanse keuken met het brood en toen de Aziatische en Nederlandse keuken met de friet. De gerechten waren heerlijk en het smaakte alleen maar naar meer en de borden gingen dan ook helemaal leeg weg. De porties van de gerechten zijn perfect om 2 gerechten of voor de grotere eters 3 gerechten te kiezen. Ook de bijgerechten zijn precies het juiste formaat om per gang met zijn tweeën te kunnen delen.

Toen het tijd was voor het nagerecht lieten wij ons verleiden na alle heerlijke gerechten deze ook uit te proberen. De nagerechten staan niet op de kaart maar er zijn drie of vier opties om uit te kiezen. Wij gingen voor de Aziatische Crème Brûlée met Gember en de Kastanje Mousse. Beide nagerechten waren weer om je bord helemaal voor af te likken. De gember in de Crème Brûlée was erg verrassend en gaf het een soort spice/kick. De kastanje mousse bestond uit verschillende lagen met onder andere ook koffie siroop erg lekker.

Baut - Creme Brule

Baut - Mousse

BITK Hotspot in Amsterdam…

2014 is het laatste jaar voor het restaurant Baut, wat ontzettend jammer is. Ik heb in lange tijd niet zo lekker gegeten dat ik er niet over uitgepraat raak en het iedereen blijf aanraden. Waarom? Een informele relaxte sfeer met uitstekende vriendelijke bediening en heerlijk eten! Dat is de beste en enige omschrijving die aan dit restaurant gegeven kan worden en dat maakt het een restaurant waar je zeker nog gegeten wilt hebben voor het dicht gaat.

BAUT

Locatie: Wibautstraat 125, 1091 GL Amsterdam  (*zie note bovenaan)
E-mail: info@bautamsterdam.nl
Website: BautAmsterdam.nl

Wendy

Met een altijd groeiende liefde voor koken, eten en reizen ben ik Buzz in the Kitchen begonnen. Enthousiast ga ik op zoek naar nieuwe recepten, hotspots en producten. Vindt ik iets waar ik blij van wordt dan deel ik dit graag!