Review: Eet jezelf gezond (Whole30)

SPONSORED – Foodpost is altijd leuk, maar toen ik het boek ‘Eet Jezelf Gezond’ van Melissa & Dallas Hartwig op de mat kreeg keek ik toch bedenkelijk. Het boek kun je namelijk wel onder het kopje ‘dieetboeken’ plaatsen. Eet Jezelf Gezond gaat over het Whole30 programma. Mijn eerste gedachten ‘Dit boek past helemaal niet bij mij en daarmee ook niet bij Buzz in the Kitchen.” Toch ben ik altijd wel geïntrigeerd door dit soort programma/dieetboeken. Om die reden besloot ik Eet Jezelf Gezond te lezen en maakte zelfs de beslissing the Whole30 uitdaging aan te gaan!

 

Eet Jezelf Gezond (Whole30)

In 2009 zijn Meslissa en Dallas Hartwig begonnen met de website The Whole30. Een programma dat, naar hun eigen zeggen, ervoor heeft gezorgd dat duizenden mensen niet alleen zijn afgevallen, maar ook beter slapen, meer energie hebben en een positiever zelfbeeld. Daarbij verdwenen kwalen als onder andere migraine, allergieën en hoge bloeddruk.

The Whole30 is een programma (dieet) van 30 dagen, wat je relatie met eten moet veranderen. In Eet Jezelf Gezond laten Melissa en Dallas je kennis maken met de wetenschap achter het programma op een toegankelijke manier.

 

Voorbeeld:

Hoe komt het bijvoorbeeld dat bij het eten van een heerlijke cote de boeuf je na elke hap minder trek krijgt, terwijl je na het eten van een heel pak OREO koekjes je nog trek hebt! ~Eet jezelf gezond (2016). 

In het boek wordt uitgebreid in gegaan wat eten met je lichaam en geest doet en worden handvatten gegeven om een gezondere levensstijl aan te meten en je relatie met eten te herstellen.

Zoals elk dieet of op eten gebaseerd programma, zijn er dingen die je moet laten:

  • geen suikers, zoetstoffen of alcohol
  • geen zaadoliën (alleen kokos en olijfolie)
  • geen granen en peulvruchten
  • geen zuivel (ja ook geen kaas)

Alleen: vlees, vis, eieren, groenten (aardappels), fruit en goede vetten. Het lijkt daarmee heel erg op het Paleo dieet.

Mijn Whole30 ervaring

Samen met mijn man besloot ik de Whole30 voor 30 dagen te proberen. Niet om af te vallen, maar om achter het effect op je lichaam en geest van de Whole30 te komen. Voor de eerste 7 dagen had ik een maaltijdplan samengesteld: ontbijt, lunch en avondeten. Daarbij genoeg fruit en groenten snacks voor tussendoor. We waren voorbereid!

Mentaal had ik de eerste paar dagen zwaar, zoals iedereen die iets zich zelf verbied. Ik deed boodschappen en dacht alleen ‘dat mag ik niet, dat mag ik niet’, maar hield vol. Wel had ik moeite met het ontbijt. Om goed van start te gaan moest je elke dag wel eieren of vlees eten. Waar ik niet altijd behoefde in had. Ook de porties die nu twee keer zo groot waren vanwege de weinig kholydraten kon mijn lichaam niet altijd aan.

Mijn hele Whole30 ervaring is morgen online!

Uiteindelijk ben ik bij dag 6 al gestopt met het complete Whole 30 avontuur? Zwak! Niet echt, ik bleek namelijk in 6 dagen al 3 kilo te zijn afgevallen, wat voor mijn figuur niet gezond is. Ik heb daarom bij Whole30 dieet aangepast voor mij en besloot wel granen (brood, rijst, pasta) gewoon te eten, maar dan wel de volkoren varianten.

DSC01539

 

Aanrader?

Het boek ‘Eet jezelf gezond’ vindt ik heel interessant het geeft je een kijk op wat eten met je doet: lichamelijk en mentaal. Om die reden zou ik iedereen die een dieet wil volgen het boek aanraden om te lezen. Er komen dingen naar voren waarvan ik zeker weet dat veel mensen die een dieet beginnen niets vanaf weten. De werking van je lichaam, hormonen, eten en je hersenen verklaart heel veel en dat vindt ik interessant. Wel is het boek naar mijn mening erg gericht op de Amerikaanse consument. De ervaring met eten en wat er in supermarkten te koop is. In Nederland is groenten en fruit veel goedkoper en eten wij ook meer bruin/tarwe/volkoren/spelt/rogge-brood.

Raad ik het Whole30 programma aan? Ik ben geen expert op dieet gebied of dit soort programma’s. Ik kan alleen uit mijn ervaring spreken. Voor mij was de Whole30 niet geschikt. Mijn lichaam kon de grote porties niet aan en ik viel daarbij veel te snel af. Advies: wil je het wel gaan doen. Maak dat een strak maaltijdplan en houd je daar strikt aan.

 

Titel: Eet Jezelf Gezond
Auteur: Melissa en Dallas Hartwig
Uitgever: Lev.
Verkoopinfo.: €19,99 bij Bol.com of de lokale boekhandel.

Wendy

Met een altijd groeiende liefde voor koken, eten en reizen ben ik Buzz in the Kitchen begonnen. Enthousiast ga ik op zoek naar nieuwe recepten, hotspots en producten. Vindt ik iets waar ik blij van wordt dan deel ik dit graag!