Mijn Whole30: Week 1

Een paar weken geleden kreeg ik het boek ‘Eet Jezelf gezond‘ opgestuurd om mogelijk een review over te schrijven. Eet Jezelf Gezond gaat over het (dieet)programma Whole30. In eerste instantie was mijn reactie ‘Dit boek is niets voor mij en past ook niet bij Buzz in the Kitchen’ Toch besloot ik Whole30 te doen samen met mijn man.

Waarom? Niet omdat ik achter alle regels en redenaties van The Whole30 sta, maar wel omdat ik benieuwd was naar het effect op je lichaam en geest waar het boek over spreekt. Ik zou het daarom gewoon uitproberen.

Whole30:

  • geen suikers, zoetstoffen of alcohol
  • geen zaadoliën (alleen kokos en olijfolie)
  • geen granen en peulvruchten
  • geen zuivel (ja ook geen kaas)

Alleen: vlees, vis, eieren, groenten (aardappels), fruit en goede vetten. Het lijkt daarmee heel erg op het Paleo dieet.

 

Voor week 1 had ik een maaltijdplan samen gesteld en mijn boodschappen lijstje klaar. Genoeg eten en gezonde snacks in huis, geen excuses te vinden om niet aan Whole30 te houden. Daar gaan we: Week 1 Whole30

Dag 1

Ontbijt: Scrambled Eggs (2 eieren) met tomaat en bieslook. Niets bijzonders want dit eet ik wel vaker in het weekend, alleen dan wel nog wat brood erbij. Eigenlijk zou ik 3 tot 5 eieren moeten eten, maar sinds ik zelf niet zo’n ei eter ben begon ik gewoon met twee.

Lunch: Rond lunchtijd gingen we boodschappen doen, niet heel slim met honger boodschappen doen. Bij het boodschappen begon het mentale spelletje: ‘Dat mag ik niet, dat mag ik niet, dat mag ik niet.’ Al snel bleek dat onze boodschappen trip bestond uit een bezoek aan de groenten en vlees afdeling en natuurlijk heel veel eieren in huis halen! Voor de lunch at ik uiteindelijk een haring en wat fruit thuis nog, omdat het al laat was. Hier had ik het niet goed of gezond aangepakt. Ik had natuurlijk gewoon een goede maaltijd moeten eten.

Snack: Van Whole30 mag je geen ‘Junk Food’ namaken ook al bestaat dit uit Whole30 proof ingredienten. Ik snap heel goed de reden hier achter. Toch besloot ik hier mijn eigen weg in te nemen en maakte een dadel bananen brood (recept volgt).

Diner: Een spinazie beef salade met avocado dressing. Lekker veel vlees en groenten. Ik was goed gevuld door de salade, maar na 1 à 2 uur had ik toch al weer wat honger. Terwijl ik normaal nooit ‘s avonds na het eten meer wat eet.

Na dag 1 besefte ik me dat Dag 1 een slechte start was en ik eigenlijk ongezond veel te weinig had gegeten. Met Whole30 moet je gewoon grotere porties eten drie keer op een dag!

Whole30 - Bananen Dadel Cake

Dag 2 

Ontbijt: Omelet (3 eiren) met spinazie, tomaten en olijven. Een goed vullend ontbijt.

Lunch: Met de lunch waren we op de foodmarket: De Markt van 1001 smaken in het Amsterdam FoodCenter. Heel veel eeltkraampjes, met heel veel eten wat niet Whole30 proof was. Hier werd het mij pas echt duidelijk hoe moeilijk het buiten de deur eten is met Whole30, als je geen granen mag eten. Elke cultuur heeft granen in hun gerechten: sushi, empenadas, tortilla’s, broodjes met …, paella en ga zo maar door. Hier zijn wij in de mist gegaan! We dachten eindelijk een stand gevonden te hebben met alleen vlees: pulled pork en flat steak. Bleek er onder het vlees wel homemade brood te zitten. Ik had het kunnen laten liggen, maar besloot dit brood te eten. (ZWAK!)

Diner: Vietnamese Gehaktballen met Pompoenpuree en een salade. Dit was lekker! Het recept had ik van de Whole30 website en is een absolute aanrader. We maakte het voor onze Sunday diner met vrienden, waardoor ik er ook nog een frisse sinaasappel salade bij maakten.

Whole30 - Veggi Omlet

Dag 3

Ontbijt: Chia bananen pudding plus nog een banaan en wat aardbeien.

Vandaag werkte ik bij Koken met Aanbiedingen waarvoor ik 5 recepten weer moest bedenken en koken. Koken betekend ook goed en veel proeven en de recepten zijn voor het algemene publiek dus hier kon ik niet alleen maar Whole30 proof recepten bedenken. Hierdoor is mijn dag ook niet Whole30 proof gebleven. Ik had (onbewust nog wel) croutons gegeten en er zat ook slagroom in mijn soep. Wel was ik heel bewust dat ik de pindakaas brownies proefden. Wel 2 kleine hapjes maar toch gezondigd!

Lunch: Wat op het werk bestaat uit de recepten die ik maak. Ik heb het wel gehouden op zuurkoolsoep (met slagroom erin) en spruitjes appel salade (met honing en mosterd in de dressing). Als snack tussen door heb ik amandelen gegeten en een RAW-BITE reep.

Diner: Andijvie Stampot met spekjes.

Dag 4

Ontbijt: Appel en een RAW-BITE reep (Whole30 proof). Niet heel gezond maar mijn kleine vroeg vandaag optimale aandacht.

Tussendoor nog wel samen met de kleine fruit gegeten: banaan en bessen.

Lunch: Makreel salade met ei. Goed gevulde salade, maar later nog  wel aardbeien en amandelen als snack gehad.

Diner: Courgette Spaghetti met Pesto en Kip. Heel lekker en goed vullend. Had alleen erna last van de knoflooksmaak die ik met wat frambozen heb proberen weg te doen.

Mijn man is overigens gestopt met het niet granen eten. Wel eet hij allen maar havermout en volkoren brood.

Whol30 - Courgettini

 

Dag 5

Ontbijt: Smoothie Bowl met fruit uit de vriezer, vers fruit, amandel melk en chia zaad.

Tussendoor: fruit en noten

Lunch: Veggie Omelet met tomaat, spinazie, olijven, avocado en Italiaanse kruiden.

Diner: Cashewnoten Wortelsoep

Het begint wel meer te wennen alleen dat ontbijt blijf een issue.

Cashewnoten Wortelsoep (Buzz in the Kitchen)

 

 

 

Dag 6

Ontbijt: Absoluut geen zin in ei, maar ik moet werken dus neem een appel en een banaan + wat plakjes chorizo.

Lunch: Bestond uit gerechten die gekookt waren door een andere kok van Koken met Aanbiedingen. Heb salade gegeten en wat hapjes van andere dingen.

Avond: Curry met aardappel.

 

Dag 7 – Ik ben gestopt! 

Waarom? Ik ging ‘s morgens op de weegschaal staan en kwam er achter dat ik in 6 dagen tijd 3 kilo was afgevallen. Voor iemand die een dieet volgt met de reden om af te vallen lijkt dit natuurlijk een zege. Voor iemand als mij, die qua figuur en lichaamsgewicht echt niet gewicht hoeft af te vallen is dit veelte veel, te snel en gewoon niet gezond.

Om deze reden heb ik besloten mijn Whole30 programma aan te passen voor mijn eigen gezondheid. Ik zou nog steeds geen suiker, alcohol en zuivel eten/drinken. Wel zou ik gewoon granen, brood en pasta eten. Mijn lichaam is niet gemaakt om dit dieet zo extreem aan te gaan. De porties moesten groot zijn, waar ik zelf ziek van werd omdat mijn maag het niet trok en het ontbijt met voornamelijk eieren bleef voor mij een probleem.

Uit mijn ervaring zou ik zeggen: wil je Whole30 gaan doen, maak dan echt een strak maaltijdplan met al helemaal 3 maaltijden op een dag uitgestippeld. Hou je hier streng aan vooral de eerste week, zodat je er snel aan wend. Let op jezelf en luister goed naar je lichaam! Plus lees het boek Eet Jezelf Gezond om echt de wetenschap te snappen en te kijken of het wel bij jouw past!

eet-jezelfgezond1-1

Wendy

Met een altijd groeiende liefde voor koken, eten en reizen ben ik Buzz in the Kitchen begonnen. Enthousiast ga ik op zoek naar nieuwe recepten, hotspots en producten. Vindt ik iets waar ik blij van wordt dan deel ik dit graag!